1,3 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω παραποιημένων φυτοφαρμάκων

Δημοσιεύθηκε στις 07/03/2017 09:56
Μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (EUIPO)

Μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης  της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, δείχνει ότι το 13,8% των νόμιμων εσόδων χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της παραποίησης/απομίμησης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ των 28 χωρών.  Αυτές οι χαμένες πωλήσεις μεταφράζονται, επίσης, σε 2.600 χαμένες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον τομέα των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, καθώς οι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερα άτομα από αυτά που θα απασχολούσαν σε περίπτωση απουσίας της παραποίησης/απομίμησης.

Όταν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της παραποίησης/απομίμησης των φυτοφαρμάκων ληφθούν υπόψη, συνολικά 11.700 θέσεις εργασίας χάνονται στην οικονομία της ΕΕ. Όσον αφορά στους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η συνολική ετήσια απώλεια δημόσιων εσόδων, ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης σε αυτόν τον τομέα, σε όλη την ΕΕ των 28 χωρών, υπολογίζεται σε 238 εκατ. 

Ο γενικός διευθυντής του EUIPO, António Campinos ανέφερε: «Όπως έχει καταδείξει η σειρά των μελετών μας, η παραποίηση/απομίμηση μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομίας, χωρίς εξαίρεση, όπως και τον τομέα των φυτοφαρμάκων, ο οποίος περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η μελέτη περιγράφει τον οικονομικό αντίκτυπο των απομιμήσεων στις πωλήσεις και την απασχόληση, καθώς και το πώς οι νόμιμοι παραγωγοί επηρεάζονται από την παρουσία των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά».

Γερμανία: Ο μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην ΕΕ είναι η Γερμανία, όπου ο ανάλογος τομέας είναι αξίας 4 δισ. Η έκθεση εκτιμά ότι η απομίμηση φυτοφαρμάκων κοστίζει στο γερμανικό μεταποιητικό τομέα 299 εκατ. κάθε έτος, με 500 χαμένες θέσεις εργασίας

Γαλλία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η Γαλλία. Η μελέτη εκτιμά ότι ο τομέας των γαλλικών φυτοφαρμάκων χάνει περίπου 240 εκατομμύρια € από πωλήσεις, ενώ χάνονται 500 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο εξαιτίας της παραποίησης.

Ιταλία: Η μελέτη εκτιμά ότι ο τομέας των φυτοφαρμάκων στην Ιταλία χάνει 185 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και 270 θέσεις εργασίας ετησίως.

Ισπανία: Η μελέτη εκτιμά ότι 94 εκατομμύρια €  χάνονται ετησίως στον τομέα των ισπανικών φυτοφαρμάκων, λόγω της παραποίησης/απομίμησης, με 200 θέσεις εργασίας χαμένες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χάνει κάθε χρόνο στον τομέα των φυτοφαρμάκων συνολικά 76 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 200 χαμένες θέσεις εργασίας.