Στην Άρτα η 4η συνάντηση για το Ευρωπαϊκό έργο QNeST

Δημοσιεύθηκε στις 03/06/2019 14:40

Στην Άρτα, στις 30 & 31 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση και Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού έργου QNeST «Δίκτυο Ποιότητας για τον Αειφόρο Τουρισμό» (Quality Network for Sustainable Tourism) στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Επιμελητήριο Ξάνθης. Το έργο QNeST ανήκει στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα INTERREG Πολυμερούς Εδαφικής Συνεργασίας Αδριατικής – Ιονίου.

Τις εργασίες της διήμερης συνάντησης φιλοξένησε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και ειδικοί σε θέματα τουρισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς και αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής από 5 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο. Από το Επιμελητήριο Ξάνθης συμμετείχαν οι κ.κ. Ανθή Παναγιώτου και Σοφία Τσελεπίδου.

Η ομάδα εργασίας του έργου έχει ως στόχο τη σχεδίαση τουριστικών διαδρομών εντός μιας πληροφοριακής και συνδημιουργικής διαδικτυακής πλατφόρμας, την οποία σχεδίασε η ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αξιοποιώντας ειδικά ψηφιακά εργαλεία.

Στα πλαίσια του έργου θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και φορέων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν μέσα από τις δράσεις του έργου με το «Σήμα Ποιότητας» αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη και προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο.
Το Σήμα Ποιότητας αφορά την παραδοσιακή και άυλη πολιτιστική κληρονομιά συμπεριλαμβάνοντας τη Μεσογειακή διατροφή, και ειδικότερα το ελαιόλαδο, το κρασί και τα ψάρια.

Ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να γίνουν μέλη του δικτύου, να προβληθούν, να συνεργασθούν με άλλες επιχειρήσεις από τις συνεργαζόμενες χώρες και να συμμετάσχουν στις δράσεις του έργου, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο κ.κ. Ανθή Παναγιώτου (2541022533, εσωτ. 4) και Σοφία Τσελεπίδου (2541022533, εσωτ. 5).