Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του έργου TEAWAY

Δημοσιεύθηκε στις 10/04/2019 12:46

Το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου TEAWAY ("Οι δρόμοι του Τσαγιού") συμμετείχε στις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 29 και 30 Μαρτίου 2019 στο Yerevan της Αρμενίας και 1 Απριλίου 2019 στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Παράλληλα στις 29 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής του προγράμματος όπου η κα. Ανθή Παναγιώτου, Ειδική Συνεργάτης του ΕΒΕ παρουσίασε τις δράσεις όλων των εταίρων και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις αποτελούν μέρος της έρευνας που το κάθε Επιμελητήριο -Εταίρος στο έργο καλείται να ολοκληρώσει. Αντικείμενο των εκπαιδευτικών αυτών επισκέψεων αποτελεί η παρουσίαση των καλών πρακτικών στην καλλιέργεια και επεξεργασία του τσαγιού στην χώρα φιλοξενίας τους καθώς προσδίδουν και σημαντική πληροφορία στους ερευνητές του έργου για την ολοκλήρωση της αντίστοιχης έρευνας αγοράς για το τσάι στη περιοχή τους. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Yerevan, που διοργανώθηκε από τον εταίρο Armenian Young Women’s Association, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης του τσαγιού ως μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν δύο παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων, η μια εκ των οποίων αμιγώς γυναικεία, μέλη της οποίας προέρχονται από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αντικείμενο των επιχειρήσεων ήταν η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία αρωματικού τσαγιού που φύεται στα όρη της περιοχής. Των παρουσιάσεων ηγήθηκε αυτή του εκπροσώπου της Παγκόσμιας Τράπεζας ως φορέας υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό τομέας και ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των αρωματικών φυτών. Οι παρουσιάσεις συνοδεύτηκαν και με επίσκεψη σε παραδοσιακά tea houses για να εξοικειωθούν με τις ποικιλίες τσαγιού της περιοχής αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και τυποποίησης τους. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Yerevan έλαβε χώρα και η δεύτερη διαχειριστική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος με σκοπό να επιλυθούν θέματα κατά την υλοποίηση του έργου αλλά και να επικαιροποιήθει το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του έργου που θα επακολουθήσουν.

Την εκπαιδευτική συνάντηση του Yerevan ακολούθησε αυτή της Τιφλίδας. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, οι εταίροι του έργου είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν: νεοσύστατο εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης μαύρου, πράσινου και λευκού τσαγιού, στην ενδοχώρα της Γεωργίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Gori.

Φωτογραφίες