Μολδαβία: Δυνατότητες δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 24/11/2021 10:16

Υπηρεσιακή μετακίνηση πραγματοποίησε ο επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βουκουρεστίο, στο Κισινάου/Μολδαβία (σ.σ. η Πρεσβεία Βουκουρεστίου/Γραφείο ΟΕΥ πλην Ρουμανίας καλύπτει και την Μολδαβία), όπου και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Υπηρεσιακούς και Επιχειρηματικούς Φορείς, με στόχο την διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω ανάπτυξης διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

 Αναλυτικότερα υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Οργανισμού Invest Moldova, Μ/ΥΠΕΞ-Επικεφαλής  Γεν. Δ/νσης Οικονομικής Διπλωματίας, Επικεφαλής EBRD, Moldova IT Park, εκπροσώπους Γραφείου Αντιπροσωπείας ΕΕ και τέλος δραστηριοποιούμενους εκεί επιχειρηματίες και επίσης έλληνες που εργάζονται στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Μολδαβία.

Α. Μολδαβία/ Οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μ/Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020, ο μ/πληθυσμός υπολογίζεται περίπου στα 3,5 εκ.κατοίκους (σ.σ. σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα στα 2,6 εκ.κατοίκους) -ο πληθυσμός της πρωτεύουσας Κισινάου αναφέρεται στα 800 χιλ. άτομα-, το ΑΕΠ στα 11,9 δις.$ και το ΑΕΠ/κεφαλήν στα 4.512 $, ενώ η Μολδαβία με την Ουκρανία θεωρούνται οι φτωχότερες ευρωπαίκές χώρες.

Η οικονομία της χώρας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή (κυρίως δημητριακά και κρασί), τα τελευταία χρόνια στην διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα ICT,  στα μεταναστευτικά εμβάσματα τα οποία υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 10% του μ/ΑΕΠ και στην αναπτυξιακή βοήθεια από την ΕΕ και τους διεθνείς Χρημ.Οργανισμούς (EBRD, World Bank, IMF).

Παράλληλα αναφέρεται ότι μεγάλη μερίδα πληθυσμού (περίπου 1 εκ. με 1,5 εκ.άτομα) διαβιεί εκτός Μολδαβίας εκ των οποίων οι περίπου 600 χιλ. σε χώρες ΕΕ (κυρίως Ρουμανία, Αυστρία, Γερμανία και Πολωνία) και οι υπόλοιποι σε Ην.Βασίλειο, Ουκρανία και Ρωσία.

Αν και τα τελευταία χρόνια, η χώρα εμφανίζεται σε σχετικά υψηλές θέσεις στον κατάλογο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (48η θέση μεταξύ 190 χωρών στο Doing Business Report 2020-World Bank), κύριο αναφερόμενο πρόβλημα καταγράφεται αυτό της διαφθοράς και ειδικότερα στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Προτεραιότητες της Μ/Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και η Μ/ΠΘ κα N.Gavrilita, στην πρόσφατη (15 Νοεμβρίου τ.έ.) Ημερίδα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με θέμα ''Moldovan Capital Markets Day 2021'', οι 2 κύριοι στόχοι της Κυβέρνησης είναι α) η καταπολέμηση της διαφθοράς (''zero tolerance to corruption'', δεν πρόκειται μόνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας, αλλά η προσπάθεια επεκτείνεται και στην οικονομία και στην κοινωνία) και 2) η Ψηφιοποίηση της χώρας, ενώ επίσης αναφέρθηκε και στην δημιουργία θέσης Αναπληρωτή Π/Θ με αρμοδιότητα την Ψηφιοποίηση (σ.σ. πρόκειται για τον κ.Iurie Țurcanu) και στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μία φιλική προς τους επιχειρηματίες Κυβέρνηση.

Παράλληλα και όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, αναφέρεται η απόλυτη εξάρτησή της Μολδαβίας από την Ρωσία για την παροχή Φυσικού Αερίου.

Τέλος και όσον αφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι κατά το 2020 το εμπορικό ισοζύγιο έφθασε στα περίπου 44 εκ.Ευρώ, με τις μ/εξαγωγές στην Ελλάδα να φθάνουν στα 31 εκ.Ευρώ (κυρίως σιτηρά και αιθυλική αλκοόλη) και τις ελλ/εξαγωγές στην Μολδαβία να φθάνουν στα 13 εκ.Ευρώ (κυρίως φρέσκα φρούτα). Παράλληλα σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις στην Μολδαβία και επίσης ο αριθμός ελλ/επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Μολδαβία είναι πολύ μικρός.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις συναντήσεις του Συμβούλου ΟΕΥ και τις δυνατότητες δραστηριοποίησης στη Μολδαβία για ελληνικές επιχειρήσεις, υπάρχουν στο επισυναπτόμενο αρχείο.