ΕΕ: Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Αντιστοίχισης προς διευκόλυνση ανταλλαγών μεταξύ φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας με την Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε στις 18/07/2022 09:06

Η Β1 Δ/νση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας του Υπ. Εξωτερικών, ενημερώνει σχετικά με τη δημιουργία εκ μέρους της ΕΕ της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Αντιστοίχισης προς διευκόλυνση ανταλλαγών μεταξύ φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας με την Ουκρανία, με σκοπό τη βελτίωση της ροής φορτίων.

Σημειώνεται ότι λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων, η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μέσω των συνηθισμένων δρομολογίων. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί απειλές στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, δεδομένου ότι χρειάζονται επειγόντως εναλλακτικές διαδρομές.

Η πλατφόρμα αυτή, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και λειτουργεί από το Enterprise Europe Network, επιδιώκοντας να φέρει γρήγορα σε επαφή τις επιχειρήσεις της ΕΕ και της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, ενώ συμβάλλει και στην υλοποίηση μιας εκ των δράσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τις Λωρίδες Αλληλεγγύης ΕΕ - Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα, σε γενικές γραμμές επιδιώκει:

  • να εντοπίσει νέες εφοδιαστικές αλυσίδες για την εξαγωγή και εισαγωγή προϊόντων και υλικών από/προς την Ουκρανία
  • να εντοπιστούν νέοι συνεργάτες για την εφοδιαστική και το διεθνές εμπόριο
  • να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με λύσεις και πρωτοβουλίες για την επανεξέταση των logistics και των αλυσίδων εφοδιασμού, την προσαρμογή των υποδομών και τη λήψη του κατάλληλου εξοπλισμού και μηχανημάτων στο σωστό μέρος.

Η εν λόγω πλατφόρμα εστιάζει στους ακόλουθους τομείς:

  • βιομηχανία logistics: πωλήσεις, προμήθειες, μεταφορά, αποθήκευση, μεταφόρτωση
  • παραγωγή και ανακύκλωση: γεωργία και προϊόντα διατροφής, πρώτες ύλες κ.λπ.
  • εξαγωγές και εισαγωγές αγροτικών προϊόντων: π.χ. σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ηλίανθος, ζαχαρότευτλα, όσπρια, φρούτα και λαχανικά
  • εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων διατροφής: φυτικά έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, αλεύρι, ποτά, είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής κ.ά.
  • εξαγωγές και εισαγωγές πρώτων υλών: ανταλλακτικά για γεωργικές τεχνολογίες, μέταλλο, ξύλο, λιπάσματα, βενζίνη και καύσιμο ντίζελ.

Σχετική επιπρόσθετη ενημέρωση μπορεί να ανευρεθεί στο διαδικτυακό τόπο: https://eu-ua-solidarity-lanes.seu.b2match.io/ ενώ εγγραφή γίνεται στο σχετικό πεδίο της ίδιας ηλεκτρονικής σελίδας (πεδίο: Register Now).

Τέλος, σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα πλατφόρμα συμπληρώνει δύο άλλες πλατφόρμες, επιχειρηματικής αντιστοίχισης, που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που προκλήθηκε από τον πόλεμο και που μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμας: