Investment Tools
e-learning
Απόκτηση Άδειας Χρήσης Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ημερολόγιο

Σύστημα Μητρώου Εγγυήσεων Καταναλωτή
e-Επιμελητήριο
Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα
Enterprise Greece
Ψηφιακή Υπογραφή
ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ.
Ξάνθη: Ανακαλύψτε τους ανεξερεύνητους μύθους
The house of shadow
Startup Greece
Γ.Ε.ΜΗ.
Υ.Μ.Σ.
Ι.Κ.Ε. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΕΤΕΑΝ Α.Ε. - ΤΕΠΙΧ
AGORA - Hellenic Republic Ministry of Foreign Affairs
Διαύγεια - διαφάνεια στο κράτος
ΕΣΠΑ 2007-2013

Υγροβιότοπος Βιστωνίδας: Σημείο αναφοράς για ανθρώπους και πουλιά

Λίμνη Βιστωνίδα και Αϊ Νικόλας. Σημείο αναφοράς για ανθρώπους και πουλιά. Ο επίγειος παράδεισος των ερωδιών και ησυχαστήριο των ανθρώπινων ψυχών.

Η λίμνη Βιστωνίδα μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο - Λάγος σχηματίζουν έναν από τους ωραιότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Ο ευλογημένος από τη φύση αυτός τόπος έχει αξία και σημασία που ξέφυγαν από τα όρια της χώρας - ανήκει στους Υγροτόπους της Διεθνούς Σύμβασης RAMSAR. Με το Δέλτα του Νέστου συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η λίμνη Βιστωνίδα η οποία βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, δεσπόζει με τη μεγάλη της έκταση - 45 τετρ. χμ έκταση - είναι αβαθής και η περιεκτικότητα της σε αλάτι διαφέρει από τόπο σε τόπο. Γι’ αυτό και  προσφέρει μία ποικιλία από συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να ζουν διαφορετικά είδη από υδρόβια πουλιά. Ακόμα και οι νησίδες που σχηματίζονται μέσα σε αυτή αποτελούν τόπους πολύτιμους για το φώλιασμα γλάρων και γλαρονιών. Στο πευκοδάσος του Πόρτο - Λάγος φωλιάζουν ερωδιοί. Από την άνοιξη του 1983, στην περιοχή εμφανίστηκαν τα πανέμορφα φοικικόπετρα ή φλαμίνγκο, ο πληθυσμός των οποίων σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ο κόσμος των πουλιών είναι χωρίς αμφιβολία αυτός που κυριαρχεί με τους αριθμούς των πληθυσμών και την ποικιλία των ειδών του. Σχεδόν 300 είναι τα είδη που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα. Απ’ όλα αυτά άλλα είναι μόνιμοι κάτοικοι, άλλα ξεχειμωνιάζουν ενώ υπάρχουν και άλλα που μόνο αναπαύονται κατά το κοπιαστικό ταξίδι της μετανάστευσης.

Στην επικράτεια αυτή ο πλούτος δεν τελειώνει εδώ. Τα ψάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, μόνο 34 είδη, κυρίως θαλασσινά, έχουν παρατηρηθεί στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο - Λάγος. Υπάρχουν όμως και είδη του γλυκού νερού.

Ο κόσμος των αμφιβίων αντιπροσωπεύεται από τρίτωνες, μπομπίνες, βατράχους και φρύνους.

Τα ερπετά παρουσιάζουν αξιόλογους πληθυσμούς και ποικιλία από είδη: χελώνες και φίδια του νερού και της ξηράς, σαύρες. Στον υγρότοπο, μα και στην ευρύτερη περιοχή του, βρίσκουν καταφύγιο πολλά θηλαστικά, όπως βίδρες, λιγοστοί λύκοι, τσακάλια, αγριόγατες, ζαρκάδια, ασβοί, αλεπούδες κ.α.

Η παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή

Από τον κύκλο των άθλων του Ηρακλή κι από τους άλλους μύθους, φαίνεται πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από τα πανάρχαια κιόλας χρόνια. Αξιόλογες πολιτείες άνθισαν κατά την αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια.

Η πιο σημαντική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η γεωργία, ενώ η κτηνοτροφία αποτελεί τη δεύτερη απασχόληση των περισσότερων. Η αλιεία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, όλες οι μεγάλες λιμνοθάλασσες αξιοποιούνται ως ιχθυοτροφεία.

Η φήμη της λίμνης Βιστωνίδας και του Πόρτο - Λάγος ξεπερνά τα στενά όρια της πατρίδας μας και προκαλεί το ενδιαφέρον επιστημόνων και οικολόγων σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι όλη η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR, κάτι που εκτιμάται από αυτούς που αγωνιούν για την εύρυθμη συνέχιση της ζωής στην περιοχή.

Το ειδυλλιακό της λίμνης, το μυστήριο της ζωής των πουλιών και ψαριών που αφθονούν στην περιοχή σε συνδυασμό με το πνευματικό στοιχείο που  προσδίδει το γραφικό μοναστηράκι του Αϊ Νικόλα, αποτελούν μοναδικά στοιχεία για ένα περίπατο αναψυχής, μελέτης και ψυχικής ανάτασης.

Πλήθος επισκέπτες περνούν καθημερινά από τον Αϊ Νικόλα, που είναι μετόχι της Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους. Εκατομμύρια πουλιά επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή στο μεγάλο ταξίδι για το Βορρά ή το Νότο.

Φωτογραφίες