Investment Tools
e-learning
Απόκτηση Άδειας Χρήσης Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ημερολόγιο

Σύστημα Μητρώου Εγγυήσεων Καταναλωτή
e-Επιμελητήριο
Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα
Enterprise Greece
Ψηφιακή Υπογραφή
ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ.
Ξάνθη: Ανακαλύψτε τους ανεξερεύνητους μύθους
The house of shadow
Startup Greece
Γ.Ε.ΜΗ.
Υ.Μ.Σ.
Ι.Κ.Ε. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΕΤΕΑΝ Α.Ε. - ΤΕΠΙΧ
AGORA - Hellenic Republic Ministry of Foreign Affairs
Διαύγεια - διαφάνεια στο κράτος
ΕΣΠΑ 2007-2013

Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα

Η πόλη της Ξάνθης περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους και τη διαρρέει ο ποταμός Κόσυνθος που εκβάλλει στη Βιστωνίδα λίμνη.

Η «κυρά της Θράκης» έγινε γνωστή παγκοσμίως χάρη στα περίφημα καπνά της. Γνωρίζει οικονομική και πολιτιστική άνθηση και αναπτύσσεται σταδιακά. Με το πέρασμα των χρόνων η ιστορία δεν ξεχάστηκε, οι παραδόσεις δεν χάθηκαν. Το Ρολόι που δεσπόζει στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ενώνει την Παλιά Πόλη με τη σύγχρονη που αναπτύχθηκε στον 20ο αιώνα.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Ένας οικισμός διατηρητέος και καλά συντηρημένος. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης άρχισε να ξαναχτίζεται το 1830 μετά από δύο σεισμούς το 1829. Ήκμασε στα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου, περίοδος κατά την οποία γνώρισε ακμή το καπνεμπόριο με το οποίο ασχολούνταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Χτισμένη σε ύψωμα, κρατώντας την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της, κάθε φορά που περπατάνε στα σοκάκια της. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Η εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική, η μπελ επόκ, οι επιδράσεις από την Ιταλική Αναγέννηση, τον γερμανικό ρομαντισμό και τον ελληνικό νεοκλασικισμό διαχέονται από την μια άκρη στην άλλη. Ο επισκέπτης στην Παλιά Πόλη περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της θα θαυμάσει τα αριστοτεχνικά οικήματα της θρησκείας, της παιδείας και της τέχνης. Πλατείες μικρές που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, κτίσματα που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Όλα αποπνέουν την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν όσοι έζησαν εδώ τους περασμένους αιώνες. Το οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη απαιτεί αρκετό χρόνο για να απολαύσει κανείς το μεγαλείο και τη λιτή ομορφιά του χώρου.

Λαογραφικό Μουσείο

Καύχημα της Παλιάς Πόλης, ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην οδό Αντίκα. Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο για την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες του, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η λατέρνα, τα οικιακά σκεύη, τα ποικιλόμορφα κοσμήματα, τα γεωργικά εργαλεία, οι θρακιώτικες στολές, ο καπνός που σχηματοποιείται σε εικαστικές δημιουργίες, αφηγούνται μια εποχή ακμής και δημιουργίας. Το δωμάτιο όπου βρίσκεται η κούκλα ενός μικρού παιδιού που παίζει πιάνο είναι αφιερωμένο στον Μάνο Χατζηδάκι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό στη συμβολή των οδών Ορφέως και Πινδάρου, η οικοδόμηση του οποίου τοποθετείται στα μέσα του περασμένου αιώνα. Αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα Δυτικομακεδονικής – Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, που είναι μοναδικά στην περιοχή. Ανήκε στην οικογένεια Καλευρά και το 1993 πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Ξάνθης. Ονομάζεται «Χρήστος Παυλίδης» από τον Ξανθιώτη ζωγράφο που δώρισε σε αυτήν έναν αξιόλογο αριθμό πινάκων.

Μητροπολιτικό Μέγαρο Ξάνθης

Μία χαρακτηριστική νεοκλασική κατασκευή της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης είναι το Μητροπολιτικό Μέγαρο στην πλατεία Μητροπόλεως, που ανήγειρε ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Σγουρός το 1897. Πρόκειται για μία απολύτως συμμετρική κατασκευή με μνημειακή σκάλα και είσοδο και μεγάλο μπαλκόνι στον όροφο, το οποίο αποτελεί προέκταση κεντρικής σάλας.

Το ρολόι της Ξάνθης

Ο Πύργος του Ρολογιού ήταν χτισμένος σε επαφή με το ανύπαρκτο σήμερα κεντρικό τέμενος του οικισμού (Γιερί Παζάρ Τζαμισί), τονίζοντας την είσοδο του. Κτίσθηκε ως αφιέρωμα στην πόλη από τον εντόπιο πλούσιο αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά, το 1870, με παραδοσιακή μορφή. Το 1934 ανακαινίσθηκε σε ύφος art deco.

Το κτίριο αποτελεί μνημείο της ιστορικής αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης, στα τέλη του 19ου αιώνα, με την εμφάνιση της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας και της νέας αντίληψης του χρόνου που επιβλήθηκε σ’ αυτήν.

Ο Πύργος και το τέμενος αποτελούσαν μέρος της μνημειακής διαμόρφωσης του ισλαμικού κέντρου (κουλλιγιέ) της πόλης, γύρω από την πλατεία της υπαίθριας αγοράς (σημερινή Κεντρική Πλατεία), μετά την ανάδειξη της Ξάνθης σε πρωτεύουσα ομώνυμης Περιφέρειας (Καζά) το 1870. Τα υπόλοιπα κτίρια του κουλλιγιέ ήταν το ιεροσπουδαστήριο, το χαμάμ, το κτίριο της έδρας του Καϊμακάμη (Έπαρχου), το Δημαρχείο και το πτωχοκομείο (ιμαρέτ).

Στο κέντρο περίπου της πλατείας, όπως ήταν διαμορφωμένη τότε, υπήρχε μνημειώδης κρήνη για το τελετουργικό πλύσιμο των πιστών (απτέστ), πριν την είσοδό τους στο παρακείμενο τέμενος για την προσευχή.

Η πλατεία ήταν ο χώρος της εβδομαδιαίας αγοράς (παζάρι) και δυτικά της, μέσα στον περίβολο του τεμένους Γιερί Παζάρ, υπήρχε ισλαμικό νεκροταφείο.

Καπναποθήκες

Οι καπναποθήκες της Ξάνθης ήταν χτισμένες στον κάμπο, στα ΝΑ της παλαιάς πόλης και αποτελούσαν ιδιαίτερη συνοικία, διαχωρισμένη σαφώς από την κεντρική περιοχή εμπορίου και της περιοχή κατοικίας της αστικής τάξης. Η περιοχή βρισκόταν κοντά σε υπεραστικούς άξονες οδικής και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και κυρίως κοντά στον άξονα που συνέδεε την Ξάνθη με την Γενισέα – πρώην πρωτεύουσα του Νομού και ονομαστό καπνικό κέντρο του 19ου αιώνα. Οι πρώτες καπναποθήκες εμφανίζονται μετά το 1860. Τα κτίρια των καπναποθηκών που διασώζονται μέχρι το 1995, αθροίζονται σε 57, από τα οποία ένας σημαντικός αριθμός λειτουργούν με νέες χρήσεις. Σήμερα οι περιοχή των Καπναποθηκών βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Ελευθερίας.

Διασκέδαση

Η Θράκη και η Ξάνθη υπήρξαν για αιώνες πέρασμα λαών και ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία, ήθη και έθιμα διαμορφώνοντας μια κουλτούρα πλούσια σε παραδόσεις. Σήμερα κατοικείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους και διαθέτει μια ξεχωριστή ποικιλία εικόνων, αρωμάτων και γεύσεων. Η «πόλη με τα χίλια χρώματα», όπως την έχουν ονομάσει όσοι έχουν περιδιαβεί τα σοκάκια, τους δρόμους και τις αγορές της, διαθέτει μια ξεχωριστή ποικιλία επιλογών. Αποτελεί, επίσης, πρόκληση για τον επισκέπτη που θέλει να δοκιμάσει γεύσεις, φαγητά και γλυκά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, με φαντασία και μεράκι.

Η Ξάνθη πέρα από τις πολλές φυσικές ομορφιές της και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της φημίζεται και για τις υπέροχες γεύσεις της. Οι λαχταριστοί μεζέδες, το φρέσκο ψωμί και τα αρτοποιήματα, τα σιροπιαστά γλυκά, το σουτζούκ λουκούμ και οι καριόκες, το μεθυστικό κρασί και το ούζο αποτελούν συστατικά στοιχεία της ξανθιώτικης γαστρονομίας. Μια κουζίνα η οποία χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό αρωμάτων, γεύσεων και παραδόσεων από την Ανατολή και την Δύση πλούσια σε αντιθέσεις, υλικά και χρώματα.

Η Ξάνθη, επίσης, προσφέρει πολλαπλές επιλογές για διασκέδαση που καλύπτουν όλα τα γούστα. Καφές ή ποτό στα μαγαζιά που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην Βασ. Σοφίας – τη γνωστή για τους Ξανθιώτες «παραλία»,  στην Πλατεία Αντίκα, στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

Αγορές - Παζάρι Ξάνθης

Η βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης. Η περιήγηση ξεκινάει από την 28ης Οκτωβρίου και συνεχίζει, μετά από μια στάση στην Κεντρική Πλατεία, στις βιτρίνες της Μιχαήλ Καραολή, της Παναγή Τσαλδάρη, της Ανδρέου Δημητρίου. Το σεργιάνι συνεχίζεται με ένα πέρασμα από τα καταστήματα της Βασ. Κωνσταντίνου και καταλήγει στα καταστήματα λαϊκής τέχνης της Παλιάς Πόλης.

Κάθε Σάββατο στήνεται το φημισμένο παζάρι της Ξάνθης. Εδώ χτυπά η καρδιά του λαού σε ρυθμούς ανατολίτικους. Το αλισβερίσι και οι κουβέντες των μικροπωλητών με τις νοικοκυρές και η ευρηματικότητα του ντελάλη της φτήνιας φανερώνουν την ζώσα επικοινωνία των ανθρώπων. Ενδύματα, υποδήματα, λαχανικά και φρούτα, μπαχαρικά και βότανα, υφάσματα διαμορφώνουν ένα πολύχρωμο, πολύβουο μοτίβο. Ένα αμάλγαμα φυλών, θρησκειών, προϊόντων και φυλών.