ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ & ΑΓΚΥΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10/06/2013 12:09
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ETCF (European Turkish Chamber Forum)

Το Επιμελητήριο Ξάνθης επελέγει ως ανάδοχος φορέας για να υποστηρίξει το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αγκυρας στην Τουρκία στην προσπάθεια που κάνει το Τουρκικό επιμελητήριο για την εναρμόνιση των λειτουργιών του και των προσφερόμενων υπηρεσιών ενόψει της προενταξιακής πορείας της χώρας στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριο Ξάνθης έχει σαν στόχο την υποστήριξη Τουρκικών Επιμελητηρίων με χρηματοδότηση προ-ενταξιακών κονδυλίων της ΕΕ. Το πρόγραμμα λέγεται EU-Turkish Chambers Forum-II: “EU-Turkey Chambers Partnership Grant Scheme. Διαχειριστής του προγράμματος είναι το Ευρωεπιμελητήριο δηλαδή το τριτοβάθμιο όργανο επιμελητηριακής εκπροσώπησης στην Ευρώπη (όλες οι Κεντρικές Ενώσεις όλων των χωρών της Ευρώπης) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να ενισχύσει τα Τουρκικά Επιμελητήρια να γίνουν πιο δυναμικά και πιο ικανά να ανταποκριθούν στις διεθνείς απαιτήσεις.

Το πρόγραμμα με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ξάνθης έχει ως τίτλο: “Ανταλλαγή Γνώσεων: Η Ευρωπαϊκή πολιτική για τις ΜΜΕ στον τομέα της καινοτομίας». Υπενθυμίζεται πως το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Άγκυρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας με μέλη πολύ σημαντικές και δυναμικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Άγκυρας όμως με μια δυνατή διεθνή παρουσία στον βιομηχανικό τομέα.

Ο συντονιστής εταίρος του προγράμματος είναι το Κεντρικό Συμβούλιο των Επιμελητηρίων της Ισπανίας ενώ ένας ακόμη εταίρος είναι το Επιμελητήριο της Περιοχής των Βάσκων. Το Επιμελητήριο Ξάνθης θα υποστηρίξει τις διαχειριστικές δραστηριότητες του Τούρκων μεταβιβάζοντας τις γνώσεις και εμπειρίες από την πολύχρονη πείρα του στην διαχείριση και υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.  Πρέπει να τονιστεί πως το Τουρκικό επιμελητήριο δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στην Κοινοτική χρηματοδότηση δίχως την συμμετοχή και υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναπτυχθεί η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (τουρκικό επιμελητήριο – ευρωπαϊκά επιμελητήρια) και στελέχη τους να μάθουν να εργάζονται από κοινού για τη διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος. Η συνεργασία αυτή θα γίνεται μέσα από ένα στόχο να ενισχυθεί η καινοτομία και να ευεργετηθούν οι μικρές βιοτεχνίες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και εξαγωγικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Άγκυρας.

Οι δράσεις είναι κυρίως εκπαίδευση στελεχών του Επιμελητηρίου, ανταλλαγές, μικρή μελέτη, έντυπα, προβολή, κλπ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί  εκπαίδευση των μελών επιχειρήσεων του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας. Το Επιμελητήριο της Ξάνθης έχει την ευθύνη να επιλέξει  και να στείλει στην Άγκυρα κατάλληλους εκπαιδευτές που γνωρίζουν τόσο τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της ανάπτυξης της καινοτομίας όσο και την τουρκική βιομηχανική αγορά και δραστηριότητα. Η εκπαίδευση που γίνεται στα στελέχη του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα στοχευόμενη με ιδιαίτερη προσοχή να αναλυθούν τα κονδύλια της προ-ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και πως αυτά μπορούν να ωφελήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Μια άλλη δράση που είναι ευθύνη του Επιμελητηρίου της Ξάνθης είναι να υποδεχθεί στη Ξάνθη στελέχη του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παρουσίαση των αντίστοιχων βιομηχανικών της περιοχής της Ξάνθης. Μια τέτοια γνωριμία του βιομηχανικού – βιοτεχνικού ιστού της περιοχής της Ξάνθης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.

Στο τέλος του προγράμματος μέλη της διοίκηση και στελέχη του Επιμελητηρίου της Ξάνθης θα ταξιδεύσουν στην Άγκυρα για να συμμετέχουν στην τελετή λήξης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ETCF είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα για τα επιμελητήρια της Ευρώπης και είναι μεγάλη επιτυχία που το Επιμελητήριο της Ξάνθης να συμμετέχει σε αυτό. Μάλιστα το Επιμελητήριο Ξάνθης είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό επιμελητήριο που συμμετέχει σε δύο τέτοια προγράμματα.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υλοποίησή τους και δίνει μεγάλη σημασία στα τελικά αποτελέσματά του καθώς η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην γειτονική χώρα σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στην προενταξιακή πορεία της Τουρκίας.