Σύμφωνα με τη μελέτη του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τιφλίδας, ο αγροτικός τομέας της Γεωργίας διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, αλλά παραμένει αναποτελεσματικός. Ο κύριος λόγος για την αναποτελεσματικότητά του είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον εμπόδια αποτελούν οι ανεπαρκείς υποδομές, η κακή κατάσταση των συστημάτων άρδευσης και των άλλων συναφών υποδομών, η περιορισμένη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφάλειας/ποιότητας, η έλλειψη σημαντικών επενδύσεων στον τομέα, η περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις (ο δανεισμός στον τομέα αντιπροσωπεύει μόνο το 1% του συνολικού δανεισμού), η περιορισμένη παρουσία φορέων αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, οι περιορισμοί στην αγορά γης, καθώς και η έλλειψη γνώσης, πρακτικής άσκησης και δεξιοτήτων.
Τα κρατικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσω της Υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος και Γεωργίας, όπως και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των διεθνών οργανισμών και φορέων μπορούν να ενισχύσουν, σε ένα βαθμό, τη ζήτηση των παραγωγών για απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2023 μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης για την απόκτηση αγροτικών μηχανημάτων από συνεταιρισμούς, έχουν διατεθεί 10 εκ. GEL (3,78 εκ. USD), ενώ συνολικά τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.000 αποδέκτες έχουν επωφεληθεί από κρατική βοήθεια, αγοράζοντας 5.324 μονάδες αγροτικού εξοπλισμού, συνολικού ύψους άνω των 203 εκ GEL (76,8 εκ. USD).
Επιπλέον, η προσπάθεια των συναρμόδιων Υπουργείων Γεωργίας και Υποδομών και των ελεγχόμενων από αυτά Υπηρεσιών, για τη βελτίωση και ανακατασκευή των αγροτικών υποδομών και δη των αρδευτικών, ενισχύουν τις προοπτικές διείσδυσης εξοπλισμού προερχόμενου από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ελλάδα.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τη μελέτη, ανάγκες εντοπίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες και μηχανήματα, ήτοι μεταξύ άλλων σύγχρονα άροτρα, περιστροφικές θεριστικές μονάδες, καλλιεργητικές μηχανές, χορτοκοπτικά, συλλέκτες σανού, συσκευές επεξεργασίας φρούτων, μηχανήματα σποράς, σύγχρονα αρδευτικά συστήματα, μηχανές σποράς καλαμποκιού, φασολιών, πατάτας, σκαπτικά εξαγωγής πατάτας, και μηχανήματα σποράς γης.
Σημαντική εξέλιξη συνιστά και η ανάπτυξη της παραγωγής σε θερμοκήπια για την παραγωγή οπωροκηπευτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η γεωργιανή κρατική εταιρεία "Imereti Agro Zone" (IAZ)24 ανακοίνωσε την 01.09.2023 την έναρξη δυνατότητας υποβολής προτάσεων (Request for Proposals - RfP) για το έργο ανάπτυξης θερμοκηπίων (Greenhouse Cluster Development project) στην περιοχή του Imereti, στην κεντρική Γεωργία για την απόκτηση πλήρως αναπτυγμένης και εξυπηρετούμενης έκτασης γης ελάχιστης επιφάνειας 0,5 εκταρίων (από 61 εκτάρια στο δήμο Baghdati και από 159 εκτάρια στο δήμο Tskaltubo) σε ένα κεντρικά διαχειριζόμενο cluster θερμοκηπίων, μέσω ενός προκαθορισμένου μηχανισμού έγκρισης και την απόκτηση μεριδίου της κρατικής εταιρείας IAZ LLC.
Τέλος, επισημαίνεται επίσης στη μελέτη ότι αρχίζει να κερδίζει σταδιακά έδαφος και η χρήση ψηφιακών εφαρμογών για την αποδοτικότερη και υψηλότερης ποιότητας καλλιέργεια. Άλλωστε, η εισαγωγή σύγχρονων έξυπνων κλιματικά μεθόδων γεωργικής καλλιέργειας και η ενίσχυση της πρόσβασης στην τεχνική πληροφόρηση, συγκαταλέγονται στις βασικές προτεραιότητες της στήριξης που παρέχει η ΕΕ, ο FAO και η Παγκόσμια Τράπεζα στους Γεωργιανούς αγρότες/παραγωγούς.