Οδηγός Επιχειρείν στην Αλγερία 2024

Δημοσιεύθηκε στις 13/11/2024 09:34

Σύμφωνα με τον Οδηγό Επιχειρείν στην Αλγερία τον οποίο συνέταξε το Γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Αλγέρι, η οικονομία της χώρας χαρακτηρίζεται διαχρονικά από τον υψηλό βαθμό εξάρτησης από την παραγωγή υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Οι υδρογονάνθρακες εκτιμάται ότι καλύπτουν περί το 1/3 του ΑΕΠ, άνω του 1/3 των κρατικών εσόδων και άνω του 90% των εξαγωγών της. Η Αλγερία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σε διεθνές επίπεδο και έναν από τους κυριότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεραιότητα για την αλγερινή κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, των εξαγωγών αγαθών πλην υδρογονανθράκων, και η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, εντείνονται παράλληλα οι περιορισμοί στο εμπόριο και δη στις εισαγωγές.

Κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος για Ελληνικές επιχειρήσεις

Δημόσια έργα

Στην Αλγερία βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικό πρόγραμμα δημοσίων έργων με δημοπράτηση νέων οδικών αρτηριών και επέκταση και εκσυγχρονισμό των σημαντικότερων λιμένων της χώρας.

Πέρα από συναφείς ειδικές μελέτες μορφολογίας εδάφους, διάνοιξης τούνελ, κατασκευής και διαχείρισης διοδίων, σηματοδότησης, αστικής ανάπτυξης, χωροταξικού σχεδιασμού, πολυάριθμες επιπλέον μελέτες απαιτούνται για έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, αναβάθμισης αλιευτικών πόρων, μεταφορών και ενεργειακών δικτύων. Έμφαση δίνεται στην κατασκευή οδικών αρτηριών, τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και των αεροδρομίων, την κατασκευή λαϊκών κατοικιών και νοσοκομείων καθώς και στην αναβάθμιση των δικτύων υδροδοτήσεως και ηλεκτρισμού.

Διαπιστώνεται, επίσης, αύξηση της ζήτησης σε μηχανήματα, υλικό και τεχνογνωσία για κατασκευές, συστήματα γεννητριών, ηλεκτρολογικά είδη, προϊόντα που αφορούν στην ύδρευση και τα μεταφορικά μέσα.

Ενέργεια

Στον τομέα αυτό η συνεργασία των δύο χωρών επικεντρώνεται στις ανταλλαγές πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, καθώς και στις επαφές μεταξύ ΔΕΠΑ και SONATRACΗ. Δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας υπάρχουν, όμως, σε αντικείμενα όπως η τεχνογνωσία ηλιακών θερμοσυλλεκτών και φωτοβολταϊκών, η αφαλάτωση υδάτων, η διαχείρισης αποβλήτων κ.α.

Επισημαίνεται ότι η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στην δημόσια συζήτηση στην Αλγερία καθώς η χώρα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες λόγω γεωγραφικής θέσης για την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας και αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον πεδίο δυνητικής συνεργασίας.

Γεωργία

Στον αγροτικό τομέα, η παραγωγή δεν καλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ενώ καλλιεργείται μόνο μέρος της διαθέσιμης γης. Τα είδη διατροφής αποτελούν σημαντικό μερίδιο των συνολικών εισαγωγών και η Αλγερία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως σιτηρών και ζάχαρης.

Ελλάδα και Αλγερία έχουν παρεμφερή προϊόντα και καλλιέργειες και συνεπώς, υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, κυρίως σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για συντήρηση, αποθήκευση και μεταποίηση ειδών διατροφής, προμήθεια αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και συμμετοχή Ελλήνων γεωπόνων και εμπειρογνωμόνων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπάρχουν προϋποθέσεις για εξαγωγές αγροτικών μηχανημάτων, μελέτη-εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης και την επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση τροφίμων, συνεργασία στον τομέα της αλιείας και μεταφορά τεχνογνωσίας για ιχθυοκαλλιέργειες.

Τεχνολογίες πληροφορικής

Η αλγερινή κυβέρνηση δίνει σήμερα απόλυτη προτεραιότητα στον συγκεκριμένο τομέα, σε μία προσπάθεια να καλύψει την υστέρηση της χώρας σε θέματα ψηφιακής σύγκλισης, λογισμικού και τεχνολογιών αιχμής στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες.

Τουρισμός

Η Αλγερία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτό, αλλά δεν έχει ακόμα αναπτύξει τις αναγκαίες υποδομές, και αναζητά σχετική τεχνογνωσία οργάνωσης και εκπαίδευσης σχετικού επιχειρηματικού/επιχειρησιακού δυναμικού.

Η χώρα θα μπορούσε να ανταγωνισθεί τουριστικά τους γείτονές της λόγω κλίματος, μεγάλης ακτογραμμής (1.200 χλμ) καθώς διαθέτει αξιόλογες τοποθεσίες και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι ελληνικές τουριστικές, ξενοδοχειακές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν, σε συνεργασία με αλγερινούς εταίρους, κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της Αλγερίας.

Ναυτιλία

Εκμεταλλευόμενες το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον τομέα της ναυτιλίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναζητήσουν συνεργασίες στην Αλγερία τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στα ναυπηγοκατασκευαστικά έργα και τις λιμενικές υποδομές.

Συμπερασματικά στον Οδηγό επισημαίνεται:

  • μεταξύ των εμποδίων που θα πρέπει να υπερπηδηθούν για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων συγκαταλέγεται και η έλλειψη εξοικείωσης του αλγερινού καταναλωτικού κοινού με τα ελληνικά προϊόντα, για παράδειγμα στον τομέα των ειδών διατροφής ή των ειδών οικιακού εξοπλισμού, σε αντίθεση με ομοειδή προϊόντα γαλλικής, ισπανικής, ιταλικής ή άλλης προέλευσης
  • η εικόνα της Ελλάδας στον μέσο Αλγερινό παραπέμπει σε έναν διεθνή τουριστικό προορισμό και σε μία χώρα με μεγάλη ιστορική παράδοση και όχι σε μία σύγχρονη, αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα
  • με δεδομένο τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό για την απόκτηση και εδραίωση μεριδίων στη αναπτυσσόμενη αλγερινή αγορά, οι ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν συστηματική προσπάθεια για την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων, προσωπικών επαφών και επιχειρηματικών συνεργασιών, έχοντας κατά νου ότι απαιτείται επιμονή και υπομονή, συνεχή παρουσία στην χώρα και κυρίως ευελιξία σε ενδεχόμενες μεταβολές πλαισίου, σε περιπτώσεις έλλειψης διαφάνειας και διαδικαστικών δυσκολιών και καθυστερήσεων.