Πολιτιστικές & Τουριστικές Διαδρομές

To Επιμελητήριο Ξάνθης δημιούργησε και συμμετέχει σε Πολιτιστικές &Τουριστικές Διαδρομές οι οποίες μπορούν να δικτυωθούν με άλλες χώρες έχοντας πανευρωπαϊκή διάσταση και έχουν ως πηγή έμπνευσης την ιστορία αυτού του τόπου. 

Προβάλλοντας την διαχρονική παρουσία της περιοχής απευθύνονται σε επισκέπτες που αναζητούν τουριστικούς προορισμούς με ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τον μυθικό ήρωα Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή μας πραγματοποίησε έναν από τους άθλους του συνεχίζοντας με την εποχή του Μεσαίωνα και του Βυζαντίου με τους Δρόμους της Ιερουσαλήμ και καταλήγοντας στην νεότερη ιστορία με τους Δρόμους του Καπνού.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Οι ορεινοί δρόμοι της Ροδόπης συναντιόνταν στον κάμπο σε συγκεκριμένα σημεία με τη ρωμαϊκή Via Egnatia. Τέτοια σημεία συνάντησης ήταν η μεγάλη πέτρινη γέφυρα του Κομψάτου στον Ίασμο αλλά και η ίδια η πόλη της Ξάνθης.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα σωζόμενα τμήματα του δρόμου η πιθανή πορεία της Εγνατίας στη Θράκη μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Ερχόμενη από τον κόλπο του Στρυμόνα, η Εγνατία οδός διέσχιζε την Αμφίπολη και έφτανε στην πόλη των Φιλίππων από την περιοχή του Παγγαίου. Κατέβαινε στην Καβάλα και μετά διέσχιζε το Νέστο στην πόλη Τόπειρος δίπλα στο σημερινό χωριό Παράδεισος.

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική εξέλιξη του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η άφιξη του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους την άνοιξη του 50 μ.Χ. σηματοδοτεί την έναρξη της εξάπλωσης του Χριστιανισμού στον Δυτικό κόσμο.

Στη Βυζαντινή περίοδο, τον 9ο και 10ο αιώνα μ.Χ., η περιοχή άκμασε ως χριστιανικό και μοναστικό κέντρο. Η οργάνωση και ανάπτυξη της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, μετά τον 10ο αιώνα, είχε σημαντικό αντίκτυπο και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την εποχή εκείνη, τα μοναστήρια δεν ήταν μόνο κέντρα πίστης και λατρείας, αλλά και φορείς ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Στοχεύουμε στην δημιουργία μιας τουριστικής-ιστορικής-πολιτιστικής διαδρομής με αναφορά στην ζωή, τα ταξίδια και τους άθλους του σημαντικότερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή.

Η Αναγέννηση  βασίστηκε πάνω στην ελληνική Μυθολογία, στην Αρκαδία και το κίνημα του Αρκαδισμού. Ο Ηρακλής αποτελεί το παλαιότερο κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο των Ευρωπαίων που τα ίχνη του δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς και  έχουν περάσει πάνω από 3000 χρόνια.

O Ηρακλής είναι ο μόνος διαχρονικός προϊστορικός Ευρωπαίος ήρωας.

"Οι Άθλοι του Ηρακλή" είναι μια διαδρομή που ακολουθεί στις χώρες από τις οποίες πέρασε τους άθλους και τα υπόλοιπα μεγάλα επιτεύγματα.   Αποτελεί  μια γέφυρα πολιτισμού και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πάρκο στο οποίο ο επισκέπτης-περιηγητής θα ζήσει και θα περπατήσει στα χνάρια του Ήρωα χιλιάδες χρόνια μετά τη δράση του.

Άβδηρα Θράκης και Ηρακλής

Η μυθολογική παράδοση παρουσιάζει ως ιδρυτή της πόλης τον Ηρακλή, ο οποίος έχτισε τα Άβδηρα προς τιμή του φίλου του Άβδηρου, από τον οποίο πήραν και το όνομα τους , που τον κατασπάραξαν τα σαρκοβόρα άλογα του βασιλιά των Βιστώνων Θρακών, Διομήδη.  ( ο όγδοος άθλος ) Τοποθετημένη σε μια προνομιούχο για το εμπόριο με τη Θρακική ενδοχώρα θέση, με δύο λιμάνια και πλούσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η αποικία των Τηίων εξελίχθηκε γρήγορα σε μια από τις ακμαιότερες πόλεις του βόρειου Αιγαίου. Τα γνωστά Άβδηρα, στην σημερινή ελληνική Θράκη, πατρίδα του Πρωταγόρα, του Εκαταίου και του Δημοκρίτου.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Η τουριστική  διαδρομή    σχετίζεται με τον «δρόμο του καπνού» στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πιο φημισμένη περιοχή παραγωγής καπνού. Συγκεκριμένα, τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, και ιδιαίτερα η ποικιλία «μπασμάς», που καλλιεργούνταν στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και πωλούνταν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές

Η εντατική τους παραγωγή και η συστηματική δραστηριοποίηση των καπνεμπόρων στην παγκόσμια αγορά, έθεσε την Ξάνθη αρκετά υψηλά στην κατάταξη με τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας.

Σκοπός της προτεινόμενης διαδρομής είναι να αποτυπώσει τη συμβολή της καλλιέργειας αλλά και εμπορίας του καπνού στην οικονομική και κοινωνικοπολιτική εξέλιξη των χωρών αυτών. Συγκεκριμένα, προτείνεται μια τουριστική διαδρομή εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κατά την οποία  αναδεικνύονται όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν (αρχοντικά καπνεμπόρων, σχολεία, καπναποθήκες κ.α.) την οικονομική και κοινωνική ευημερία που γνώρισε η περιοχή από τη συστηματική ενασχόληση των κατοίκων με τον καπνό.

Από τον Ηρόδοτο ακόμη αναφέρεται η χρήση κάνναβης στην αρχαία Θράκη, τον καρπό της οποίας έριχναν σε πυρακτωμένες πέτρες απ’ όπου αναδύονταν θυμίαμα και μυρωδιά και δημιουργούνταν αίσθημα ευεξίας προκαλώντας παράλληλα κατάσταση μέθης και παραληρήματος. Επίσης, και ο Πλούταρχος μνημονεύει ότι οι Θράκες χρησιμοποιούσαν κάποιο βότανο, το οποίο το έβαζαν στην πυρά και απολάμβαναν τις αναδυόμενες αναθυμιάσεις πέφτοντας σε βαθύ ύπνο.

Η καλλιέργεια του καπνού στην κοιλάδα του Νέστου μεταφέρθηκε από τον Πόντο από Οθωμανούς στις αρχές του 18ου αιώνα και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε όλη τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Μεταξύ 1860 - 1940 η τουρκοκρατούμενη Ξάνθη γίνεται παγκοσμίως γνωστή χάρη στον σπάνιο αρωματικό καπνό της που ξεπερνά τα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ταξιδεύει ως περιζήτητος στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη. Τεράστιος πλούτος κατακλύζει την περιοχή και η άρχουσα τάξη που με την άδεια του σουλτάνου εμπορεύεται τον εξαιρετικό μπασμά, μεγαλουργεί χτίζοντας τη σημερινή Παλιά Πόλη. Οι δεκαετίες αυτές αποτέλεσαν την περίοδο ακμής της πόλης, τη “belle époque” της Ξάνθης, όπως ονομάστηκε.

Φωτογραφίες