Κίνα

Οι σχέσεις Ελλάδος – Κίνας ευρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο όπως επιβεβαιώνεται και από τις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων  υψηλού επιπέδου. Τον Ιούνιο 2014, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας κ. Li Keqiang προώθησε ακόμη περισσότερο την διμερή συνεργασία με την Κίνα, τόσο στον πολιτικό τομέα, όσο και στον οικονομικό/εμπορικό και τον πολιτιστικό: Η Στρατηγική Σχέση των δύο χωρών εμβαθύνθηκε περαιτέρω με την Κοινή Δήλωση των δύο Πρωθυπουργών, υπεγράφησαν πλήθος εμπορικών συμφωνιών, συνολικού ύψους άνω των 6 δισ.$, ενώ συνήφθη συμφωνία για την αμοιβαία ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων σε Ελλάδα και Κίνα.  

Το συμβατικό πλαίσιο, διαχρονικά εμπλουτισμένο,  περιλαμβάνει συμφωνίες συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Δραστηριοποιείται επίσης Επιτροπή Ελληνο-Κινεζικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Κίνας εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό που υφίσταται μεταξύ δύο παλαιών και σημαντικών πολιτισμών που αντιπροσωπεύουν οι δύο χώρες. Η ισχύουσα Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας και τα σχετικά Προγράμματα Πολιτιστικών Ανταλλαγών αποτελούν τη βάση των διμερών σχέσεων στο πεδίο αυτό.

Μορφωτικές, Πολιτιστικές σχέσεις & Απόδημος Ελληνισμός

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μελέτη των ελληνικών γραμμάτων και γλώσσας από Κινεζικά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα (Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου). Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πεκίνου. Μέχρι την ίδρυση κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, πλέον αξιοσημείωτη μορφωτική/πολιτιστική παρουσία της Κίνας στην χώρα μας αποτελεί το Ινστιτούτο Confucius στο πλαίσιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκεται η κινεζική γλώσσα.

Εκτιμάται ότι ολιγάριθμοι Έλληνες διαμένουν σε διάφορες πόλεις της Κίνας (Σαγκάη, Καντώνα, Χονγκ Κονγκ). Στο Χονγκ Κονγκ εδρεύει η υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ιερά Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η προσέλκυση του κινεζικού τουριστικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας αποτελεί στόχο της ελληνικής πλευράς. Τα τελευταία χρόνια έχει αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών (κινηματογράφηση ντοκιμαντέρ με θέμα την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, περιήγηση ομάδων Κινέζων δημοσιογράφων σε επιλεγμένα θέρετρα, παροχή διευκολύνσεων για την έκδοση θεωρήσεων εισόδου), οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έναρξη λειτουργίας, από τα μέσα Ιουνίου 2014, απ’ ευθείας αεροπορικής γραμμής τσάρτερ από την Σαγκάη στην Αθήνα, η οποία εκτιμάται ότι θα τονώσει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα.

Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα των Γραφείων ΟΕΥ, Πεκίνου και Σαγκάης, της διαδικτυακής Πύλης AGORA.