21-25 Σεπτεμβρίου 2015: Εβδομάδα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου Δωρεάν έλεγχος PSA για άνδρες 40-70 ετών

Δημοσιεύθηκε στις 22/09/2015 11:51
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η Εβδομάδα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Προστάτη που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) με σκοπό την πραγματοποίηση δωρεάν αιματολογικής εξέτασης PSA σε άνδρες ηλικίας 40-70 ετών πανελλαδικά. Από την Δευτέρα 21 έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, οι ενδιαφερόμενοι άνδρες ηλικίας 40-70 ετών μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 214 214 70 20 για να κλείσουν το δικό τους ραντεβού και να εκτελέσουν δωρεάν την αιματολογική εξέταση PSA στα ιατρεία του δικτύου IATRICA, ενώ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν κλινική εξέταση

Η καμπάνια ενημέρωσης της ΕΟΕ στοχεύει στην άμεση και καθολική ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού άνω των 40 ετών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, μια νόσο που προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες

Όπως τόνισε ο κ. Φραγκίσκος Σοφράς, Καθηγητής Ουρολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, «Η εβδομάδα ενημέρωσης του κοινού είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ΕΟΕ και φέτος έχει ως σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 40 ετών για τον καρκίνο του προστάτη. Η δράση αυτή συντονίζεται με την πανευρωπαϊκή δράση της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας. Η ΕΟΕ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή την καμπάνια χωρίς τη σημαντική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Astellas και του δικτύου ιατρείων της Iatrica».

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη (2η) αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον ανεπτυγμένο κόσμο, ωστόσο η ΕΟΕ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ οι άνδρες στο γενικό πληθυσμό μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο, εφόσον ανήκουν σε μια από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο αυτή.  Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον Ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος, που για το γενικό πληθυσμό αφορά την ηλικία πάνω από τα 50 έτη, ενώ ειδικά όσοι έχουν θετικό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη, σε άνδρα συγγενή τους πρώτου βαθμού, οφείλουν να εξετάζονται από τα 40.

Η πρώτη μεγάλη πανελλαδική πολυκεντρική μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη

Στη σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και του Δικτύου Iatrica, για τη διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής πολυκεντρικής μελέτης για τον καρκίνο του προστάτη, αναφέρθηκε η κα Eυαγγελία Κουσκούνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντρια Βιοπαθολογίας ΠΓΝ «Αρεταίειο» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

Όπως είπε, «η μελέτη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τη σύσταση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής από τους δύο εμπλεκόμενους φορείς. Στη μελέτη αυτή, η οποία γίνεται δωρεάν, τα μέλη της Επιτροπής επεξεργάζονται ήδη, με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα των εξετάσεων PSA της προηγούμενης χρονιάς. Τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν αναμένεται ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής υγείας, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του προστάτη».

Η κα Κουσκούνη εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση για συνέχιση της σημαντικής αυτής συνεργασίας, καθώς με τη συλλογή και των φετινών δεδομένων θα δοθεί η δυνατότητα σύγκρισης επί των αποτελεσμάτων. «Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, δεδομένου ότι όλες οι εξετάσεις εκτελούνται στο ίδιο αναλυτικό σύστημα του εργαστηρίου αναφοράς Medisyn, το οποίο διαθέτει αυστηρές πιστοποιήσεις για τη μεταφορά και την εκτέλεση των δειγμάτων», κατέληξε η ίδια.

Φωτογραφίες