Δράσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης στο πλαίσιο του έργου QNeST

Δημοσιεύθηκε στις 14/03/2019 13:59

Στις 01 και 02 Μαρτίου 2019 η ειδική συνεργάτης κα Ανθή Παναγιώτου και η υπάλληλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κα. Σοφία Τσελεπίδου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «QNeST – Δίκτυο Ποιότητας για τον Αειφόρο Τουρισμό» παραβρέθηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο «Global Management Perspectives – “Global Issues and Challenges for Accessibility and Sustainable Tourism”» το οποίο φέτος φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Salento, στην πόλη Lecce της Ιταλίας. Ο κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να παρέχει πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με μακροπρόθεσμα παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τον αειφόρο τουρισμό και την προσβασιμότητα.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές του συνεδρίου παρείχαν το εννοιολογικό πλαίσιο για ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο θα υποστηρίζεται από μοντέλα σχεδιασμού και πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής σκοπιμότητας καθώς και περιβαλλοντικής φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα ετήσιο διεθνές επιστημονικό γεγονός και μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και συζήτησης μεταξύ ακαδημαϊκών, επαγγελματιών και υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής για καινοτόμα θέματα και πρακτικές που αφορούν τον βιώσιμο τουρισμό.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Salento – εταίρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης – διοργάνωσε ένα συμμετοχικό εργαστήριο με σκοπό να προωθήσει το σήμα QNeST και να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταξύ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του. Κατά τη διάρκεια του workshop παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα για τις εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκτήσουν το σήμα QNeST.

Επιπλέον, οι κ.κ. Παναγιώτου και Τσελεπίδου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο stand του Πανεπιστήμιο του Salento όπου παρουσιάστηκε έργο QNeST, στο πλαίσιο της έκθεσης «Business Tourism Management (ΒTM) LECCE». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από 28 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2019 στο Κάστρο Carlo V. Οι επισκέπτες της έκθεσης ενημερώθηκαν για το σκοπό του έργου που είναι η δημιουργία σήματος – brand “Adrion QNeST” σε εταιρείες και φορείς που πληρούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και βιωσιμότητας. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο επιχειρήσεων στις περιοχές δράσης – και στην Ξάνθη – στον τομέα της βιωσιμότητας του τουρισμού, θα σχεδιαστούν καινοτόμες θεματικές διαδρομές για βιώσιμο τουρισμό σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο και θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης και συνεργασίας.

Το έργο «QNEST – Δίκτυο ποιότητας για τον αειφόρο τουρισμό» εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος INTERREG ADRION. Ο κύριος εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο του Salento από το Lecce (Ιταλία), ενώ οι άλλοι εταίροι είναι δημόσιοι φορείς και ιδρύματα από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής, παραδοσιακής και οικολογικής κληρονομιάς της περιοχής της Αδριατικής – Ιονίου.

Φωτογραφίες