Δράσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης στο πλαίσιο του έργου TEAWAY

Δημοσιεύθηκε στις 14/03/2019 14:03

Το Επιμελητήριο Ξάνθης ως επικεφαλής εταίρος του έργου “TEAWAY -Promoting tea as the engine of growth for the Black Sea Basin Area”, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Black Sea Basin Programme 2014-2020 διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη (study tour) και συνάντηση ανασκόπησης (peer review) στη Ξάνθη στις 26 & 27 Φεβρουαρίου 2019. Στις 6 & 7 Μαρτίου 2019, συμμετείχε στις αντίστοιχες διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στην Τραπεζούντα της Τουρκίας.

Αντικείμενο των εκπαιδευτικών αυτών επισκέψεων αποτελεί η παρουσίαση των καλών πρακτικών στην καλλιέργεια και επεξεργασία του τσαγιού στην χώρα φιλοξενίας τους και προσδίδουν σημαντική πληροφορία στους ερευνητές του έργου για την ολοκλήρωση της έρευνας αγοράς για το τσάι στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ξάνθης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλου του εταιρικού σχήματος, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον τομέα της καλλιέργειας και τυποποίησης του τσαγιού του βουνού. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εταιρεία TUVUNU Α.Ε. που παράγει και το ομώνυμο ρόφημα καθώς επίσης και της εταιρεία THRACIAN COSMETICS P.C. που παράγει σαπούνια με αρωματικά αιθέρια έλαια.

Την δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε το peer review. Στο πλαίσιο αυτού η κα. Ανθή Παναγιώτου – Ειδική Συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ξάνθης παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του έργου. Ο κ. Δημήτριος Μπαρδακίδης από την εταιρεία «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης» μίλησε με θέμα: «Η δυναμική της καλλιέργειας αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών στην Π.Ε. Ξάνθης». Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια αυτών και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην καλλιέργεια τσαγιού στην χώρα, παρουσιάστηκαν από την κα Χατζηβαρύτη Ιώ, εξωτερική συνεργάτη του Επιμελητηρίου Δράμας για το έργο TEAWAY.

Η κα. Στέλλα Ζάικου, βιολόγος από την εταιρεία PHYTOPLASIS μίλησε για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά στην βιομηχανία των καλλυντικών και τέλος ο κ. Παναγιώτης Ανδρέου, CEO της Phytoplasis έκανε μία ιδιαίτερη ανάλυση της δυναμικής που παρουσιάζει η χλωρίδα της περιοχής και το εύρος των αξιοποιήσιμων αρωματικών φυτών που αυτή διαθέτει.

Την εκπαιδευτική συνάντηση της Ξάνθης ακολούθησε αυτή της Τραπεζούντας στις 6 και 7 Μαρτίου του 2019. Οι κ.κ. Ανθή Παναγιώτου και Σοφία Τσελεπίδου συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της παραγωγής και τυποποίησης του τσαγιού, σε μια από τις περιοχές με ιστορία στην παραγωγή του. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, οι εταίροι του έργου είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν εργοστάσια παραγωγής και τυποποίησης μαύρου, πράσινου και λευκού τσαγιού όπως π.χ. η κρατική ÇAYKUR, η CAYMER κ.ά.. Την δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης οι εταίροι του έργου πραγματοποίησαν peer review στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Τραπεζούντας όπου και παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του τσαγιού από την σύμπραξη του εταιρικού σχήματος και την προώθηση αυτού ως προϊόντος με ονομασία προέλευσης την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων αναμένεται να ολοκληρώσουν οι συναντήσεις που αναμένονται στο Yerevan της Αρμενίας και Tbilisi της Γεωργίας.

Λίγα λόγια για το έργο TEAWAY

Το έργο TEAWAY χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Του προγράμματος ηγείται το Επιμελητήριο Ξάνθης ενώ συμμετέχουν ως εταίροι το Επιμελητήριο Δράμας, το Επιμελητήριο της Τραπεζούντας από την Τουρκία, η Αναπτυξιακή εταιρεία της Βάρνας από την Βουλγαρία,  το  Διεθνές Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών από την Γεωργία και η Ένωση Νέων Γυναικών από την Αρμενία. Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και εστιάζει στον αγροτικό τομέα της Περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στη παραγωγή και προώθηση του Τσαγιού.