Έγγραφο Γραφείου ΟΕΥ: Χαρτογράφηση καταστημάτων «Delicatessen»/Specialty Food Shops ευρύτερης περιοχής Σικάγο, Πολιτείας Illinois, ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11/11/2021 12:43

Το Γραφείο ΟΕΥ Σικάγο, ανταποκρινόμενο σε σειρά αιτημάτων ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων, που αναζητούν εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης Delicatessen/Specialty Shops στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητάς του, προέβη σε χαρτογράφηση σχετικών επιχειρήσεων, τις οποίες και συγκέντρωσε στον επισυναπτόμενο κατάλογο τον οποίο επιμελήθηκε η κα Ζωή Προεστάκη, Γραμματέας ΟΕΥ.

Επί των περιεχομένων του καταλόγου, διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Η έννοια του καταστήματος Delicatessen ή Deli στις ΗΠΑ διαφοροποιείται από εκείνη στην Ελλάδα. Στην χώρα μας τα καταστήματα Delicatessen προσφέρουν προϊόντα ιδιαίτερου χαρακτήρα με υψηλή γαστρονομική αξία και στρατηγική διαφοροποίησης. Στις ΗΠΑ, τα καταστήματα Deli είναι χώροι εστίασης, όπου προσφέρονται μικρά γεύματα, συνήθως σάντουιτς αλλαντικών ή ποικιλίες τυριών και άλλων συνοδευτικών εδεσμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα και προς πώληση στο κοινό, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Β. Η οικεία σε εμάς έννοια του καταστήματος Delicatessen αποδίδεται καλύτερα στις ΗΠΑ ως «Specialty Shops» και τα προϊόντα Delicatessen ως «Specialty items». Τα Specialty Shops δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα στις ΗΠΑ – όπου η καταναλωτική κουλτούρα έχει ως κέντρο τη σχέση ποσότητα/τιμής.

Γ. Ένα κατάστημα τύπου Delicatessen/Specialty Shop στις ΗΠΑ είναι προσανατολισμένο στον καταναλωτή, ο οποίος αντιλαμβάνεται τις αγορές του ως εκδήλωση lifestyle, ενώ επιθυμεί διαρκώς να επανεφεύρει τον εαυτό του. Έτσι, τα Specialty Shops και το σχετικό marketing παίρνουν εδώ ιδιαίτερες μορφές. Στον κατάλογο που στάλθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ Σικάγο, ως παραδείγματα της ιδιαιτερότητας της σχετικής αγοράς των ΗΠΑ αναφέρονται το κατάστημα The Goddess and Grocer, το μενού του οποίου έχει ως πηγή έμπνευσης μεγάλους μουσικούς καλλιτέχνες, το Villa Verde Oil, εξειδικευμένο κατάστημα λαδιού και ξυδιού που προσφέρει στην ιστοσελίδα του οδηγό συνδυασμού των ανωτέρω υλικών ακόμα και με βάση το ωροσκόπιο του καταναλωτή και το The chopping Block το οποίο προσφέρει μαθήματα μαγειρικής Delicatessen.