Ο τομέας της ανθοκομίας στην Ολλανδία

Δημοσιεύθηκε στις 01/02/2022 08:33

Έρευνα αγοράς που διενήργησε το Γραφείο ΟΕΥ Χάγης για τον τομέα της ανθοκομίας στην Ολλανδία. Σύμφωνα με αυτή ο αγροτικός τομέας της Ολλανδίας αποτελεί ζωτικό τμήμα της οικονομικής δομής της χώρας. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η ανθοκομία (κηπευτική). Μάλιστα, ο τομέας της κηπευτικής/φυτοτεχνίας έχει συμπεριληφθεί στους 9 κορυφαίους τομείς της χώρας από την ολλανδική Κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι στον εν λόγω τομέα η Ολλανδία είναι ανταγωνιστική από άποψη εμπορίου και καινοτομίας/ παραγωγής. Οι Ολλανδοί καλλιεργητές καλλωπιστικών φυτών είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2021 εξήχθησαν άνθη, φυτά και δέντρα αξίας 12 δισ. ευρώ, έναντι 9,6 δισ. το 2020 και 9,5 δισ. το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ολλανδική πλατφόρμα κηπευτικών προϊόντων Dutch Horticulture, η παραγωγή του κλάδου ανήλθε σε 7,1 δισ. ευρώ το 2020, ενώ ο τομέας προσφέρει περίπου 80.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια δε της περιόδου αιχμής περισσότερες από 120.000.

Τα ολλανδικά ανθοκομικά προϊόντα προέρχονται από περίπου 6.000 εγχώριες εταιρείες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα μειώθηκε κατά 57% στην περίοδο 2000-2020. Περισσότερο αρνητικά επηρεάσθηκαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κομμένων λουλουδιών, καθώς εντός 15ετίας έκλεισαν 2.300 εταιρείες (-70%) του χώρου. Η σημαντική μείωση των εταιρειών κομμένων λουλουδιών οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του ανταγωνισμού από χώρες όπως Αιθιοπία και Κένυα, καθώς και από την μεταφορά παραγωγής Ολλανδών καλλιεργητών προς αυτές τις χώρες. Κατά την περασμένη δεκαετία, οι εισαγωγές λουλουδιών από αυτές οι χώρες σχεδόν διπλασιάστηκαν. Το κλίμα εκεί καθιστά δυνατή την καλλιέργεια λουλουδιών και φυτών καθ’ όλο το έτος και με χαμηλότερο κόστος.