Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Δημοσιεύθηκε στις 09/02/2023 13:11

Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας προχώρησαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων - η Αυτοδιαχείριση, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Από την πλευρά της ΚΕΕΕ παρέστησαν ο Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών - Συγγενικών Δικαιωμάτων της ΚΕΕΕ, κ. Στυλιανός Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΕΕ, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, κ. Μάρκος Δέμπας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, κ. Ιωάννης Μπούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος, μέλη της ως άνω θεματικής επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι από άλλα Επιμελητήρια.

Από την πλευρά της Αυτοδιαχείρισης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Δ.Σ., κ. Γιάννης Γλέζος, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ., κ. Ηλίας Φιλίππου, το μέλος Δ.Σ., κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης, και ο μουσικοσυνθέτης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη, το εν λόγω Σύμφωνο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΚΕΕΕ, μέσω της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών-Συγγενικών Δικαιωμάτων, και είναι η δεύτερη η οποία πραγματοποιείται, μετά από τη συμφωνία για τα συγγενικά δικαιώματα με τη GEA, η οποία έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου 2022 στα γραφεία της KEEE, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Στόχο της προσπάθειας αυτής αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή συνεργασία και τη λειτουργία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων - επιχειρήσεων και δικαιούχων των πνευματικών δικαιωμάτων, στιχουργών, μουσικοσυνθετών κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα προόδου και ανάπτυξης, ενώ θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών - Συγγενικών Δικαιωμάτων της ΚΕΕΕ, κ. Στυλιανός Μωραΐτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από ένα δεκαετή αγώνα της Επιτροπής Πνευματικών-Συγγενικών Δικαιωμάτων που έχω την τιμή να είμαι συντονιστής, πετύχαμε με αξιοπιστία και αδιάψευστα στοιχεία να συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε να αφαιρεθεί η άδεια της ΑΕΠΙ ΑΕ, η οποία σήμερα πλέον δεν υπάρχει. Ο αγώνας που δώσαμε συνεχίστηκε και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε συνάψει δύο ιστορικές συμφωνίες με την εταιρεία διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων GEA και σήμερα (6/2/2023) στο υπουργείο Πολιτισμού παρουσία της Υπουργού, υπογράφουμε με τον Οργανισμό Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Αυτοδιαχείριση, που πλέον έχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο. Η συγκεκριμένη συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να αποκτήσουν άδεια δημόσιας εκτέλεσης, πληρώνοντας ελάχιστα χρήματα σε σχέση με το αμοιβολόγιο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους μας που έχουν ποινικές και αστικές διαφορές να ενταχθούν και να γλιτώσουν τη “δαμόκλειο σπάθη” των δικαστηρίων. Από αυτή την ιστορική συμφωνία που υπογράψαμε ωφελούνται χρήστες και δικαιούχοι. Οι μόνοι οι οποίοι χάνουν είναι οι δικηγόροι και τα δικαστήρια».

Φωτογραφίες