WILD LIFE FOR EVER

Το πρόγραμμα με πλήρη τίτλο: "Wild Life for Ever - «Enhancing biodiversity through sustainable management and protection of rare species habitat in Nestos and Ardas rivers and the Rodopi Mountain Range»" εντάσσεται στο  INTERREG GR – BG και αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανεπαρκών πολιτικών προστασίας της βιοποικιλότητας στη νότια Βουλγαρία και τη Βορειοανατολική Ελλάδα. Η περιοχή έχει σημαντική σημασία από περιβαλλοντική και οικολογική άποψη. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους θεωρείται τόσο σημαντικοί είναι ότι παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα, καθώς αποτελεί τον φυσικό οικότοπο (μόνιμο ή περιστασιακό) για μεγάλο αριθμό απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας (ενδημικά και μεταναστευτικά). Επιπλέον, αποτελεί μέρος του ανατολικοευρωπαϊκού διαδρόμου της μετανάστευσης πτηνών.

Κύριος λόγος αποτυχίας των στρατηγικών που εφαρμόζονται σήμερα είναι ότι είναι κατακερματισμένες και δεν θεωρούν τις τοπικές κοινότητες και τη συμμετοχή τους ως βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Η περιοχή της Νότιας Βουλγαρίας και της Βορειοανατολικής Ελλάδας παρά τα διοικητικά σύνορα είναι ένας ενοποιημένος περιβαλλοντικός χώρος με κοινά ή και τα ίδια οικολογικά χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή πολιτικών για τη βιοποικιλότητα στα διοικητικά σύνορα των σύγχρονων χωρών δεν έχει νόημα. Οι πολιτικές αυτές, εάν θέλουμε να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα και με στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών προστασίας της βιοποικιλότητας και των δύο χωρών.

Ο γενικός στόχος αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη μιας νέας, ενιαίας, ολοκληρωμένης και ευέλικτης στρατηγικής προστασίας και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας αρχικά σε τρείς στοχευμένους βιοτόπους, και συγκεκριμένα το Στενό του Νέστου και τα βουνά της Νότιας Ροδόπης στην Ελλάδα, και ο ποταμός Άρδας για το τμήμα που ανήκει Βουλγαρία (241 χλμ.).

Κύρια αποτελέσματα του προγράμματος είναι η ενοποίηση της βάσης δεδομένων για τη βιοποικιλότητα, η χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας παρακολούθησης, η ανάπτυξη ενός μοντέλου αξιολόγησης κινδύνου σε περιοχές Natura 2000 στη Βουλγαρία, η βελτίωση και αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής προστασίας της βιοποικιλότητας στην ελληνική επικράτεια, ενημέρωση των υφιστάμενων σχεδίων διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα στην ελληνική περιφέρεια, καθιέρωση μιας νέας ενιαίας ετικέτας ποιότητας, ανάπτυξη ενός ειδικού ιστοτόπου.

Το έργο έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο της διάδοσης της τεχνογνωσίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ δικαιούχων, τοπικών αρχών και τοπικών κοινοτήτων. Ένα άλλο βασικό στοιχείο του έργου είναι η χρήση ορθών πρακτικών, γνώσεων και μεθόδων που έχουν παραχθεί στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, το έργο θα βασιστεί στην τρέχουσα γνώση αλλά θα παράξει και νέα γνώση.

Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί ένα διπλό καθήκον, να βελτιωθούν οι πολιτικές και οι συνθήκες προστασίας της βιοποικιλότητας και παράλληλα να προωθηθεί η εξέλιξη και η ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

 

Σήμα Ποιότητας και Αειφορίας - Q4eX

Το Επιμελητήριο Ξάνθης στα πλαίσια του έργου και της πολιτικής κοινωνικής ευθύνης ενίσχυσης των επιχειρήσεων - μελών του, για δράσεις που ενισχύουν την ταυτότητα, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του επιχειρείν της περιοχής, δημιούργησε ένα νέο πρότυπο Σήμα Ποιότητας και Αειφορίας με την επωνυμία Q4eX, το οποίο δίνει έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία.

 

Φωτογραφίες