Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Δικτύωσης με κοινωνικούς, οικονομικούς & φορείς απασχόλησης της περιοχής παρέμβασης της Α.Σ. "ΤΗΘΥΣ"

Δημοσιεύθηκε στις 08/08/2014 11:30

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Δικτύωσης με κοινωνικούς, οικονομικούς & φορείς απασχόλησης της περιοχής παρέμβασης που διοργάνωσε το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, την  Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 και ώρα 12:15 π.μ., στα πλαίσια της Πράξης: «Παραγωγή και εμπορία τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις και θεματικό εναλλακτικό τουρισμό και δικτύωση», στην οποία συμμετέχει ως εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΤΗΘΥΣ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από Αναπτυξιακές Συμπράξεις της Περιφέρειας, αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών και οικονομικών φορέων (Κάλφας Σπύρος – Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ξάνθης, Μίλκογλου Ευθύμιος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Μπεμπεκίδης Άγγελος – Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Γκιούρκα Παρασκευή - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Η συνάντηση ξεκίνησε με μία γενική παρουσίαση του προγράμματος που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΤΗΘΥΣ» από τον εκπρόσωπο του συντονιστή φορέα και διαχειριστή της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, κο Πουσπουρίκα Μιχάλη. Συγκεκριμένα, ο κος Πουσπουρίκας αναφέρθηκε στους εταίρους που απαρτίζουν την Α.Σ., αλλά και στο τοπικό σχέδιο δράσης, το οποίο προωθεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και εργασίας στο Δήμο Ξάνθης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή στον κλάδο εμπορίας τοπικών προϊόντων, τονίζοντας ότι ο τελικός στόχος είναι η ένταξη και των 85 ωφελουμένων στην αγορά εργασίας και την παραγωγική διαδικασία, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Έπειτα, περιέγραψε συνοπτικά τις δράσεις του έργου και την εξέλιξη αυτών, αλλά και τα εκτιμώμενα για τους ωφελούμενους αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Στη συνέχεια, και λόγω αδυναμίας προσέλευσης εκπροσώπου  του ΟΑΕΔ, ο  κος Πουσπουρίκας παρουσίασε το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πλαίσιο ένταξης και τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ποιες είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά και ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ωφελούμενους. Επίσης, διευκρίνισε τη διαδικασία υπαγωγής, τη συνολική διάρκεια και τους όρους της επιχορήγησης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους φορείς. Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν περαιτέρω επαφή με τις επιχειρήσεις μέλη τους, ώστε εάν υπάρχει η επιθυμία για πρόσληψη προσωπικού να προωθήσουν ωφελούμενους των προγραμμάτων αυτών και επίσης στην περίπτωση καινούργιων επιχειρήσεων, που ενδεχομένως συσταθούν από ωφελούμενους, θα λειτουργήσουν ως αρωγοί βοήθειας για ό,τι αυτοί χρειαστούν στα πρώτα τους βήματα. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, δήλωσε ότι, ως θεσμικό συνδικαλιστικό όργανο ενασχόλησης με τους εργαζόμενους, το Εργατικό Κέντρο επιθυμεί τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή και θα συμβάλλει στη δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΟΑΕΔ με κάθε τρόπο.

Η συνάντηση έκλεισε με ευχαριστίες από τον κο Πουσπουρίκα προς όλους τους παρευρισκόμενους –εισηγητές και ωφελούμενους- για τη συμμετοχή τους.