Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Αρμενία μετά την ανεξαρτησία της (21-09-1991). Λειτουργεί ελληνική Πρεσβεία στο Ερεβάν από το 1993 και αρμενική στην Αθήνα.
Οικονομικά Στοιχεία
Κατά τη διάρκεια του 2013 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προσέγγισαν τα 10.702.010 ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε ποσοστό 13,7% έναντι του 2012. Το γεγονός αυτό επέφερε και την σημαντική αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου κατά 13,6%.
Οι εισαγωγές, αντίθετα, παρουσιάζουν στασιμότητα και παραμένουν σε αμελητέα επίπεδα.
Τα τσιγάρα και προϊόντα καπνού κάλυψαν ποσοστό 20,5% του συνόλου των εξαγωγών για το 2013, καταγράφοντας αύξηση κατά 22,3% σε σχέση με το 2012 και τα φύλλα και λεπτές ταινίες από αργίλιο ποσοστό 19,5%, παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εντυπωσιακή υπήρξε η αύξηση των εξαγωγών βρώσιμων ελιών που υπερδιπλασιάστηκαν έναντι του προηγουμένου έτους και έφτασαν σε ποσοστό 6,9% του συνόλου ενώ σημαντικές εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν από μηχανές και συσκευές επεξεργασίας καπνού, για πρώτη φορά, καλύπτοντας το 6,7% του συνόλου.
Ισχυρές ανοδικές τάσεις παρουσίασαν οι εξαγωγές ράβδων από αργίλιο, κολλών και συγκολλητικών υλικών και φαρμάκων και σταθερότητα οι εξαγωγές χρωμάτων και βερνικιών, σιδερικών και ειδών από κοινά μέταλλα και πολυμερών προπυλενίου
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την Αρμενική οικονομία έτους 2013 υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εξαγωγών τροφίμων από την Ελλάδα στην Αρμενία. Σημειώνεται ότι, παρά την μη σημαντική ποσοστιαία αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και το 2013, οι εισαγωγές προϊόντων του κλάδου τροφίμων εμφανίζονται συνολικά αυξημένες κατά 25%, αποτελώντας σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών της Αρμενίας.
Οι εξαγωγές βρώσιμων ελιών διπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ οι ποσότητες του εξαγομένου ελαιολάδου δεκαπλασιάστηκαν στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας και ήδη κατέχουν μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 15% ενώ υπάρχουν και περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης όπως και στα δομικά και κατασκευαστικά υλικά, τα φάρμακα και καλλυντικά, τα ορθοπεδικά είδη, τα ενδύματα, τα χρώματα καθώς και τα τσιγάρα που έχουν εδραιωμένη θέση στην αρμενική αγορά.
Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών υπάρχουν και στον τομέα της πληροφορικής στην ανάπτυξη του οποίου αποδίδει ιδιαίτερη προτεραιότητα η Αρμενία καθώς και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας.
Προτάσεις περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών: Μετά την πλήρη ένταξη της Αρμενίας στην Τελωνειακή Ένωση με Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία και την ενοποίηση των εισαγωγικών διαδικασιών η χώρα μπορεί να θεωρηθεί ως «πύλη εισόδου» σε μία πολύ ευρύτερη αγορά. Πρόσβαση, μέσω δραστηριοποίησης στην Αρμενία, μπορούν επίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν και στην αγορά του Ιράν, εκμεταλλευόμενες την γεωγραφική γειτνίαση και τις προνομιακές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα του Γραφείου ΟΕΥ Ερεβάν, της διαδικτυακής Πύλης AGORA.