Τουρκία

Υπάρχει εκατέρωθεν εκπροσώπηση σε επίπεδο Πρεσβειών. Επίσης λειτουργούν έμμισθες προξενικές αρχές και στις δυο χώρες, στην Τουρκία σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αδριανούπολη και στην Ελλάδα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ρόδο.

Οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TurkStat), κατά το μήνα Φεβρουάριο 2014, το τουρκικό εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 27,2 % σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 (από 7,01 εκατ. δολάρια σε 5,1 εκατ. δολάρια). Οι τουρκικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2013 αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η αξία τους έφτασε τα 13,2 δις δολάρια, ενώ παράλληλα οι τουρκικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,9%, σε σχέση με πέρυσι τον Φεβρουάριο, φτάνοντας σε αξία τα 18,2 δισ. δολάρια τον μήνα αυτόν

Οι κυριότεροι εξαγωγικοί εταίροι της Τουρκίας για το μήνα Φεβρουάριο ήταν η Γερμανία (1,18 δις δολ.), το Ιράκ (1,02 δισ δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,73 δισ. δολ.) και η Ελβετία (0,62 δισ. δολ., ενώ κυριότερες χώρες εισαγωγής τουρκικών αγαθών ήταν η Ρωσία (2,04 δισ. δολ), η Κίνα (1,93 δισ. δολ), η Γερμανία (1,72 δισ. δολ) και οι ΗΠΑ (0,99 δισ δολ).

Τα κυριότερα εξαγόμενα αγαθά κατά το μήνα Φεβρουάριο ήταν οχήματα (πλην σιδηροδρομικών οχημάτων) και μέρη αυτών, μηχανολογικός εξοπλισμός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός , σίδηρος/χάλυβας.

Την ίδια περίοδο, οι σημαντικότερες κατηγορίες εισαγομένων αγαθών ήταν  ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και προϊόντα απόσταξης αυτών, λέβητες, μηχανήματα και μηχανολογικές εφαρμογές σίδηρος και χάλυβας .

Οι τουρκικές εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Φεβρουάριο 2014 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτουςφτάνοντας τα 5,5 δις δολάρια/ 3,9 δις ευρώ. 41,6% των τουρκικών εξαγωγών κατευθύνθηκαν το μήνα Φεβρουάριο προς χώρες της ΕΕ, ενώ τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς το ποσοστό ήταν 41,1%.

Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των Γραφείων ΟΕΥ Άγκυρας και  Κωνσταντινούπολης , της διαδικτυακής Πύλης AGORA.