Βασικά στοιχεία:
Πλήρης τίτλος έργου : Promoting Tea as the engine of growth for the Black Sea Basin Area.
Ακρωνύμιο Έργου: TEAWAY
Διάρκεια Έργου: 30 μήνες
Χρηματοδοτικό Πλαίσιο: Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020
Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Γεωργία και Αρμενία.
Ιστορικό:
Το τσάι είναι από τα παλαιότερα και το δεύτερο, μετά το νερό, πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, η παραγωγή του συγκεντρωνόταν στην Ασία, ωστόσο, η παγκόσμια αύξηση στη ζήτησή του οδήγησε κι άλλες χώρες στην καλλιέργειά του. Στην εποχή μας παράγεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Σήμερα, μία από τις κύριες περιοχές καλλιέργειάς του είναι γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το ρόφημα του τσαγιού έφτασε στην περιοχή μέσω ποικίλων διαδρομών. Οι Μογγόλοι και οι έμποροι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού ήταν αυτοί που σύστησαν το τσάι στους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Πέρσες, καθώς και στους λαούς του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν κ.ά. Στις αρχές του 20ου αιώνα και έπειτα από πολλές προσπάθειες, η καλλιέργεια του τσαγιού ξεκίνησε στα βουνά μεταξύ της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας. Το ήπιο, υγρό και ωκεάνιο κλίμα της Μαύρης Θάλασσας είναι κατάλληλο για πολυάριθμες, επικερδείς αγροτικές δραστηριότητες, όπως τις φυτείες τσαγιού. Οι φυτείες αυτές, διάσπαρτες στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούν σήμερα, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.
Συνολικός Στόχος:
Το Έργο TEAWAY εστιάζει στο συγκεκριμένο στοιχείο της γεωργίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην καλλιέργεια/παραγωγή και στο εμπόριο τσαγιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνολικός στόχος του έργου είναι η προώθηση και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων τσαγιού και η δημιουργία νέων αγορών. Ο τομέας της γεωργίας εξακολουθεί να αποτελεί κύριο και ουσιώδες κομμάτι στην οικονομία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και συνεπώς και σημαντικό μέρος των εξαγωγών και της αγοράς εργασίας τους. Σύμφωνα με το έργο, το τσάι είναι ένα προϊόν που θα έπρεπε να κυριαρχεί στο εμπόριο αγαθών μεταξύ των χωρών της περιοχής και σε αυτό το πλαίσιο εντοπίζεται η συνοχή των αρχών του με τις αρχές του προγράμματος ( Program Priority 1.2.).
Επιμέρους Στόχοι:
Επιμέρους Στόχοι:
1. Υποστήριξη μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (ΜμΕ) ως προς την αύξηση των καινοτόμων επιχειρηματικών δυνατοτήτων τους για την ευκολότερη ανάπτυξή τους.
2. Υποστήριξη ενίσχυσης του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης που αντιπροσωπεύει το τοπικό παρασκευασμένο τσάι.
3. Βελτίωση της συλλογής, επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων τσαγιού.
Αποτελέσματα:
Το έργο επιδιώκει την πραγματοποίηση των ακόλουθων αποτελεσμάτων:
• Ενίσχυση των δυνατοτήτων των ΜμΕ και των τοπικών / περιφερειακών παραγωγών που παράγουν χαρακτηριστικά και ειδικά προϊόντα τσαγιού.
• Αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις εμπλεκόμενες περιοχές.
• Αύξηση της ζήτησης για την παραγωγή τσαγιού στη Μαύρη Θάλασσα.
Εταίροι του Έργου:
-
Επιμελητήριο Ξάνθης (Ελλάδα)
-
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τραπεζούντας (Τουρκία)
-
Υπηρεσία Οικονομικής Ανάπτυξης της Βάρνας (Βουλγαρία)
-
Διεθνές Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Πολιτικής Ανάλυσης (Γεωργία)
-
Ένωση Νέων Γυναικών Αρμενίας (Αρμενία)
-
Επιμελητήριο Δράμας (Ελλάδα)