Κυκλοφορεί η νέα πολυτελής ιστορική έκδοση του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης: "Έλληνες Βλαχόφωνοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη"

Δημοσιεύθηκε στις 02/02/2021 20:30
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΕΞ η νέα πολυτελής ιστορική έκδοση του μουσείου με τίτλο: «MONOΠΑΤΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - Aπό τις βουνοκορφές της Πίνδου στη σκιά της Ροδόπης - Οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο και μαρτυρίες (16ος-20ος αιώνας).  
Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 397 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο (πανόδετο) με χρυσοτυπία και έγχρωμη illustration κουβερτούρα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν αποκλειστικά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης  στη συμβολική τιμή των 30€, ποσό που θα διατεθεί στην ενίσχυση του μουσείου.
Το ΔΣ της ΦΕΞ ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν με προσήλωση και μεράκι συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη συγγραφέα, κυρία Χαρίκλεια - Σταματία Ι.  Μαργαριτοπούλου, η οποία εμπιστεύτηκε στον φορέα την επεξεργασία, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου της οικογένειας Μαργαριτοπούλου. Η ΦΕΞ έχοντας επίγνωση της μεγάλης αυτής ευθύνης, ακολούθησε όλα τα δεοντολογικά πρότυπα της ιστορικής έρευνας και σήμερα έπειτα από συστηματική εργασία τριών (3) ετών παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα. 
Οι υπεύθυνοι της ΦΕΞ δηλώνουν ότι ευελπιστούν το βιβλίο αυτό να είναι μόνο η αρχή για τις ιστορικές εκδόσεις της ΦΕΞ. Το πλούσιο και συνεχώς αναπτυσσόμενο ιστορικό αρχείο του μουσείου θα προχωρήσει στο μέλλον σε ανάλογες εκδόσεις για το αρχείο των Αρμενίων, Μικρασιατών, της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου και άλλων, επεκτείνοντας τη γνώση μας πάνω σε θέματα της τοπικής ιστορίας. 
 
Δηλώνουν για τον τόμο…
 
[...] Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, άρχισε πριν δύο χρόνια την ψηφιοποίηση του αρχείου της κας Χαρίκλειας - Σταματίας Ι.  Μαργαριτοπούλου.Το βιβλίο είναι η τεκμηρίωση αυτού του πολύ σπουδαίου υλικού της περιοχής μας. Τα αρχεία τόσο κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας όσο και μετέπειτα τον δύο σκληρών βουλγαρικών κατοχών είναι δυσεύρετα. Τα περισσότερα καταστράφηκαν. Αυτό το αρχείο είναι ένας θησαυρός για την περιοχή μας αφού μας παρουσιάζει στοιχεία και μαρτυρίες από το 16ο  έως και τον 20ο αιώνα.
Πασχάλης Ξανθόπουλος,
Διευθυντής του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης
 
  […] Αυτό όμως που μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ είναι η πολυετής και επιμελής εργασία της, η λατρεία της θα έλεγα, για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ασχολήθηκε με την ιστορία και τον πολιτισμό των βλαχόφωνων ηπειρωτών, κατά τον τρόπο που οι ηπειρώτες ήταν ευεργέτες και ανθρωπιστές, μετουσιώνοντας τα χρήματα που με κόπο κέρδιζαν σε πνευματικά και εθνικά αγαθά.
Θανάσης Μουσοπουλος, 
φιλόλογος, συγγραφέας
 
[...] Το έργο της κας Μαργαριτοπούλου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, χάρη στην επιμονή και την πολύχρονη προσπάθεια της συγγραφέως, όλο το υλικό που ήταν κλεισμένο στο σεντούκι της οικογένειάς της αναστήθηκε και μαζί οι μνήμες ενός και πλέον αιώνα. Τα γραπτά κατάστιχα, οι φωτογραφίες, και το πλήθος εγγράφων που διασώθηκαν κινητοποιούν τη διαδικασία ανάκλησης των ιστορικών γεγονότων και φανερώνουν τη βιωμένη εμπειρία προσώπων που έδρασαν στο παρελθόν.
 
Αικατερίνη Σ. Μάρκου,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας
και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
 
Πρόκειται για μια ιστορία της διασποράς και του «ριζώματος» του ηπειρώτη Μαργαρίτη Ιωάννου Αντώντσιου (1835-1925 […].Από αυτήν την άποψη καλύπτει γεωγραφικά και ιστορικά τόσο την Ξάνθη όσο και την Ήπειρο, ενώ ακολουθεί τον δρόμο της εγκατάστασης Λαϊστινών κατά τον 19ο αι. Μιλούμε για την ιστορικότητα της μνήμης, για τη βιωμένη εμπειρία γεγονότων του παρελθόντος. 
Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωριδου, 
ΔΡ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ Δ.Π.Θ –
Διδάσκουσα στο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού
των Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ
 
[...] «Το συγκεκριμένο πόνημα αποτελεί πλούσια πηγή πληροφοριών και η αξία του είναι ανεκτίμητη για την ιστορία τόσο της Ξάνθης όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέσα από την ανάγνωσή του ζωντανεύει το παρελθόν και η ιστορική πραγματικότητα συμπορεύεται με την καθημερινή ζωή.»
Ανέστη Σταυρούλα,
 Ιστορικός-Συνεργάτης Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου
 
 

Φωτογραφίες