ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από ΕΦΕΤ και Επόπτες Υγείας σ’ όλη την Επικράτεια στην εστίαση – διασκέδαση - ξενοδοχεία

Δημοσιεύθηκε στις 16/04/2025 11:15

Δελτίο τύπου της ΠΑΝΣΕΚΤΕ όπου επισημαίνεται η άμεση σχολαστική εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, ούτως ώστε τα σερβιριζόμενα τρόφιμα - ποτά στους καταναλωτές, να είναι ασφαλή και ποιοτικά άριστα. Ήδη, αναφέρεται, με αυστηρότατες εγκυκλίους οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ και οι επόπτες υγείας, σαρώνουν την επικράτεια με εντατικότατους και αυστηρούς ελέγχους.

Με το δελτίο τύπου δημοσιοποιούνται διάφορα είδη ελέγχων, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα επίμαχα στοιχεία που ελέγχουν τα όργανα του ΕΦΕΤ και οι επόπτες υγείας. Τα πρόστιμα και τα είδη των παραβάσεων ήδη έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ: https://www.efet.gr/files/pdf/kyroseis/102115.PDF

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ

9. Πρόστιμο € 4.500 στο εστιατόριο εντός ξενοδοχείου με την επωνυμία Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στη Διαδόχου Παύλου 55 & Λαμπράκη 1 στη Γλυφάδα, διότι διαπιστώθηκαν :

  • μη ορθές πρακτικές υγιεινής
  • ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού
  • ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με το σύστημα αυτοελέγχου

10. Πρόστιμο € 12.500 στο αρτοποιείο του ΜΑΛΑΤΟΥ ΚΩΝΣ. ΜΙΧΑΗΛ που βρίσκεται στην Ταταούλων 29 στη Νέα Σμύρνη, διότι διαπιστώθηκαν :

  • μη ορθές πρακτικές υγιεινής
  • ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού
  • ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με το σύστημα αυτοελέγχου
  • έλλειψη άδειας λειτουργίας
  • έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού
  • ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή
  • ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων

11. Πρόστιμο € 8.000 στην εταιρεία με την επωνυμία ΚΟΝΙΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. που λειτουργεί ψητοπωλείο στη Θηβών 238 στο Περιστέρι, διότι διαπιστώθηκαν :

  • έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού
  • ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή
  • ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου

15. Πρόστιμο € 4.500 στο ψητοπωλείο με την επωνυμία ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. "ΟΙ ΦΙΛΟΙ" που εδρεύει στην Πατησίων 257 στην Πλατεία Κολιάτσου στην Αθήνα, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν :

  • μη ορθές πρακτικές υγιεινής
  • ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού
  • ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών HACCP

17. Πρόστιμο € 4.500 στο εστιατόριο – ψητοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΑΝΔΡΕΟΥ Ο.Ε. που εδρεύει στην Κρέοντος 86 στον Κολωνό στην Αθήνα, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν :

  • μη ορθές παρασκευαστικές πρακτικές
  • ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού
  • ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με το σύστημα αυτοελέγχου

28. Πρόστιμο € 4.000 στο μικτό κατάστημα τροφίμων με την επωνυμία BIODYNAMIC LIFE της Καλύβα Ευανθίας που εδρεύει στην Αλ. Παναγούλη 109 στο Νέο Ηράκλειο, διότι διαπιστώθηκαν :

  • μη κανονικά – μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Συγκεκριμένα, ανευρέθηκε προϊόν με επικολλημένη ετικέτα στην ελληνική γλώσσα, η οποία κάλυπτε τα συστατικά της πρωτότυπης ετικέτας στη γαλλική γλώσσα, που ανέφερε τα εξής : «ΠΑΤΕ ΚΑΚΑΟ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΛΑΚΤΟΖΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ. ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ Β6, ΣΙΔΗΡΟ, ΦΩΣΦΟΡΟ, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε». Το δείγμα κρίθηκε μη κανονικό ως προς την επισήμανση και διαπιστώθηκε παραπλάνηση του καταναλωτή διότι :
  • δεν αναφέρονταν τα στοιχεία της σύνθεσης του τροφίμου
  • του αποδίδονταν ιδιότητες που δεν είχε όπως "ιδανικό για παιδιά" και "χωρίς αλλεργιογόνα" ενώ περιείχε φουντούκια και πούδρα σόγιας
  •  δεν αναφέρονταν στην ελληνική επισήμανση όλες οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των τροφίμων όπως το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή.

33. Πρόστιμο € 24.500 στο πρατήριο άρτου – γάλακτος – ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΠΑΠΠΑ Α.Β.Ε.Ε. που εδρεύει στην Εθνικής Αντιστάσεως 31 στον Πειραιά, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν :

  • μη ορθές πρακτικές υγιεινής
  • ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού
  • ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τα προαπαιτούμενα του συστήματος HACCP
  • έλλειψη βιβλιαρίων υγείας – η παράβαση βεβαιώθηκε σε δύο συνεχόμενους ελέγχους (περίπτωση υποτροπής)